Soorten en smaken
Het is ondoenlijk een sluitend overzicht te maken van de bestaande systemen en hun eigenschappen. 5 minuten zoeken op internet levert tenminste 250 verschillende producten op. Er zijn commerciele applicaties die voor veel geld over de toonbank gaan, Open Source applicaties die je gratis kan downloaden, grote IT-bedrijven die graag iets op maat voor je ontwikkelen.
Bij al die opties moet je goed het totale kostenplaatje in de gaten houden. Bij een commercieel systeem kan je support verwachten, maar leveren ze dat ook echt? Bij een Open Source systeem hoef je meestal geen support te verwachten, maar er zijn uitzonderingen. Ben je in staat om er intern veel personeel op te zetten of moet je alles extern inhuren?
Hieronder staan een paar CMS'en ter indicatie van de diverse mogelijkheden. Even voor de duidelijkheid: Dit is geenszins een compleet overzicht, het zijn slechts een paar bekenden van mijzelf.
WebHare Meer dan tachtig procent van de verzoeken om informatie te plaatsen op www.utwente.nl kende de volgende formulering: Ik heb hier een Word-documentje, willen jullie dat op de site zetten. De overige 20% betrof meestal herstelwerkzaamheden wanneer iemand, met de beschikking over een ftp account op een subdirectory van www.utwente.nl iets te rigoureus bezig was geweest. De eisen aan de universele UT webpublicatietool waren in feite samen te vatten in: “het kunnen terugvinden van een worddocument en het kunnen beschrijven van de inhoud van dat document zijn voldoende vaardigheden om datzelfde document te kunnen publiceren op de website. Webhare, waar ik toevallig in 2001 een demonstratie van bijwoonde, leek rond dit statement ontworpen te zijn. Webhare is geen cms, het is een publicatietool met cms kenmerken: het is mogelijk verschillende gebruikers aan te maken in een webhare site, die elk verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor een eigen subdirectory, je kunt groepen met gedeelte verantwoordelijkheid aanmaken. Het genereert html-output uit een database, niet op het moment van opvragen van die informatie, maar op het moment van publiceren. Resultaat is dat de centrale UT webserver nog steeds gevuld wordt met hard-gecodeerde html, maar dat het productieproces veel dynamischer is geworden: het plaatsen, verwijderen of aanpassen van documenten op de webhare documentserver, of het aanpassen van de templates resulteert direct in een aanpassing van de html-pagina's op de webserver. De technische (html)kwaliteit van de geconverteerde worddocumenten is bijzonder groot, tabellen, links, plaatjes, bijna alle ellende die kan voorkomen in een worddocument komt ongeschonden in html tevoorschijn. Zoekmachines als Google en Alta Vista gaan ook beter om met output van webhare dan met die van diverse andere CMS'en, waar ze urls te lezen krijgen die de vorm hebben van http://www.willekeurig-cms.org/?id=75jh99009iu2002_curr.file_3242341. De meeste zoekengines haken al af wanneer ze een vraagteken in een url tegenkomen. |