Noodzaak van orde
Het is van belang vast te stellen wanneer het inzetten van een CMS nu zin heeft. Bij een kleine organisatie met slechts 1 persoon verantwoordelijk voor de activiteiten op Internet heeft inzet van een CMS vermoedelijk nog niet zoveel zin. Wanneer we echter praten over de een firma met meerdere vestigingen die elk autonome activiteiten voeren loont het waarschijnlijk wel de moeite.
Net als met alle bedrijfsmatige beslissingen dient er een zekere kosten-afweging gemaakt te worden. Vragen die daarbij van belang zijn zijn onder meer: hoeveel mensen moeten er in staat zijn inhoud op het web te wijzigen en toevoegen? Wie is er verantwoordelijk voor de doorvoering van de huisstijl? Wil de organisatie goedkeurings-systemen voor de wijziging van inhoud op de website? Praten we hier over 1 website, over meerdere? Misschien ook een intranet-systeem voor de medewerkers? Of zelfs samenwerking met andere organisaties via een extranet (of bijvoorbeeld als de website-bouwer sites host voor de klant die vervolgens zijn eigen inhoud kan invullen)?
Universiteit Twente
Net als veel andere universiteiten is ook de Universiteit Twente bezig met de keuze voor een universiteitsbreed contentmanagement systeem. De ambities voor een dergelijke systeem zijn hoog; het moet workflow ondersteunen, net zoals single log-on en centrale authenticatie. Het systeem moet diverse mediatypen ondersteunen en zowel mededelingen als uitgebreide documenten moeten kunnen publiceren. Het moet eenvoudig in gebruik zijn, een centrale huisstijl ondersteunen waar uiteraard ook uitzonderingen op gemaakt kunnen worden. Ook dient het naadloos aan te sluiten bij de standaarden voor de centraal administratieve databases, en het moet output leveren op verschillende platformen: web, wap, print. De Universiteit Twente bevindt zich nog in een onderzoeksfase, maar ervaringen bij andere universiteiten leert dat de implementatie van een dergelijk allesomvattend systeem veel voeten in aarde heeft. Even ambitieus opgezette projecten hebben soms na een jaar nog niet veel meer opgeleverd dan fraai vormgegeven website waar nieuwsberichten en onderwijsmededelingen op worden gepresenteerd; projectleiders verzuchten dat het commercieel verkrijgbare pakket dat een generieke oplossing beloofde, pas met onevenredig veel maatwerk een deel van die belofte kon inlossen. CMS is de afkorting van Continu Meer-werk Systeem. Maar omdat ook de Universiteit Twente te kampen heeft met problemen rond het onderhoud van een statische, hard html-gecodeerde website, was het noodzakelijk om al voordat een ultiem alomvattend cms geimplementeerd word het onderhoud van de centrale webserver te reorganiseren. |